JUS ANGUR MADU
BAHAN-BAHAN:-
10 biji angur merah 2 sudu besar gula
1 biji limau sunkist 30ml. air
1 sudu besar madu ketulan ais
CARA-CARA:-
-Angur merah dan limau dikisar. Masukkan madu dan gula. Tuangkan kedalam gelas dan masukkan ketulan ais.
FLOAT COKLAT BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:-
2 sudu besar susu pekat manis 1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar milo 2 sudu besar air panas
2 sudu besar nescafe 2 senduk aiskrim vanila
ais krim soda sejuk
CARA-CARA:-
-Larutkan bahan-bahan kedalam air panas.Masukkan aiskrim.Penuhkan pula gelas dengan aiskrim soda dan kacau.
AIR LOBAK MERAH BERBETIK
BAHAN-BAHAN:-
1 batang lobak merah 1 potong memanjang betik masak
sedikt gula batu yang dihancurkan ketulan air batu secukupnya
1 1/2 gelas air masak sejuk
CARA-CARA:-
-Lobak merah dan betik dipotong kecil-kecil.Kemudian dikisar bersama-sama air masak dan gula batu hingga sebati.Masukkan dalam gelas bersama air batu.
JUS NANGKA MADU ALA THAI
BAHAN-BAHAN:-
4 ulas nangka 2 sudu madu
100gm. gula pasir air batu, air secukupnya
CARA-CARA:-
-Kisar semuanya.
AIR BELIMBING BERSAMA STRAWBERI
BAHAN-BAHAN:-
4 biji buah belimbing besi 1 botol soda aiskrim
10 biji strawberi 1 sudu teh pewarna merah
1 tin susu cair air gula secukupnya
CARA-CARA:-
-Belimbing,susu, soda dan strawberi dikisar.Bila sebati masukkan air gula.Kacau.Masukkan sedikit pewarna dan ketulan air batu.
MINUMAN NAGA MERAH F/N
BAHAN-BAHAN:-
1 tin susu sejat F/N 200ml sirap F/N
1 biji buah naga ketulan ais
200ml. aiskrim soda
CARA-CARA:-
-Kisar semua bahan dan masukkan ketulan ais.
BANDUNG JAGUNG
BAHAN-BAHAN:-
4 sudu susu pekat 6 sudu susu cair
2 sudu pati sirap semangkuk ais
4 sudu jagung dalam tin secawan air
CARA-CARA:-
-Campurkan susu pekat dan susu cair kedalam gelas.Tuangkan air dan masukkan ais.Campurkan pati sirap.Akhir sekali hiaskan dengan jagung di atasnya.
SMOOTHIES STRAWBERI DAN EPAL
BAHAN-BAHAN:-
1 biji epal merah(buang kulit) 5 biji buah strawberi
200ml. dadih asli 1 sudu madu
sedikit serbuk kulit kayu manis
CRA-CARA:-
Kisarkan kesemuanya.Tabur diatasnya dengan sebuk kayu manis.
No comments:
Post a Comment