My Followers

Tuesday, December 14, 2010

RESEPI MINUMAN 2

JUS ANGUR MADU
BAHAN-BAHAN:-
10 biji angur merah                    2 sudu besar gula 
1 biji limau sunkist                     30ml. air
1 sudu besar madu                     ketulan ais

CARA-CARA:-
-Angur merah dan limau dikisar. Masukkan madu dan gula. Tuangkan kedalam gelas dan masukkan ketulan ais.
FLOAT COKLAT BEREMPAH

BAHAN-BAHAN:-
2 sudu besar susu pekat manis                      1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar milo                                            2 sudu besar air panas
2 sudu besar nescafe                                      2 senduk aiskrim vanila
ais krim soda sejuk

CARA-CARA:-
-Larutkan bahan-bahan kedalam air panas.Masukkan aiskrim.Penuhkan pula gelas dengan aiskrim soda dan kacau.

AIR LOBAK MERAH BERBETIK

BAHAN-BAHAN:-
1 batang lobak merah                        1 potong memanjang betik masak
sedikt gula batu yang dihancurkan   ketulan air batu secukupnya
1 1/2 gelas air masak sejuk

CARA-CARA:-
-Lobak merah dan betik dipotong kecil-kecil.Kemudian dikisar bersama-sama air masak dan gula batu hingga sebati.Masukkan dalam gelas bersama air batu.

 JUS NANGKA MADU ALA THAI

BAHAN-BAHAN:-
4 ulas nangka                           2 sudu madu
100gm. gula pasir                     air batu, air secukupnya

CARA-CARA:-
-Kisar semuanya.

AIR BELIMBING BERSAMA STRAWBERI

BAHAN-BAHAN:-
4 biji buah belimbing besi                         1 botol soda aiskrim
10 biji strawberi                                        1 sudu teh pewarna merah
1 tin susu cair                                            air gula secukupnya

CARA-CARA:-
-Belimbing,susu, soda dan strawberi dikisar.Bila sebati masukkan air gula.Kacau.Masukkan sedikit pewarna dan ketulan air batu.

MINUMAN NAGA MERAH F/N

BAHAN-BAHAN:-
1 tin susu sejat F/N            200ml sirap F/N
1 biji buah naga                  ketulan ais
200ml. aiskrim soda 

CARA-CARA:-
-Kisar semua bahan dan masukkan ketulan ais. 

BANDUNG JAGUNG

BAHAN-BAHAN:-
4 sudu susu pekat                    6 sudu susu cair 
2 sudu pati sirap                      semangkuk ais 
4 sudu jagung dalam tin          secawan air

CARA-CARA:-
-Campurkan susu pekat dan susu cair kedalam gelas.Tuangkan air dan masukkan ais.Campurkan pati sirap.Akhir sekali hiaskan dengan jagung di atasnya.

SMOOTHIES STRAWBERI DAN EPAL

BAHAN-BAHAN:-
1 biji epal merah(buang kulit)                5 biji buah strawberi
200ml. dadih asli                                     1 sudu madu 
sedikit serbuk kulit kayu manis

CRA-CARA:-
Kisarkan kesemuanya.Tabur diatasnya dengan sebuk kayu manis.

No comments:

Post a Comment