My Followers

Wednesday, November 16, 2011

TIPS 2

TIPS MENGGUNAKAN GARAM


  1. MENJERANG AIR
    -Sedikit garam yang dicampurkan ke dalam air yang dijerang boleh meningkatkan suhunya, sekali gus mengurangkan masa memasak.

  2. MENGUPAS TELUR
    -Telur yang direbus dalam air garam memudahkan proses mengupas kulitnya.

  3. MENGUJI KESEGARAN TELUR
    -Masukkan telur ke dalam air yang campur dengan sudu teh garam. Telur yang segar akan tenggelam, manakala telur yang lama akan terapung.

  4. MEMBERSIH SAYUR BAYAM
    -Jika sayur bayam dibasuh dengan garam, ia tidak perlu dibalas.

  5. MENYIMPAN SUSU SEGAR
    -Susu segar dapat bertahan lama dengan secubit garam yang dimasukkan ke dalamnya.

  6. MEMBERSIHKAN KOTORAN PADA CAWAN
    -Dengan menggosokkan garam, kotoran kopi atau teh yang degil dapat ditinggalkan.

  7. MERANGUPKAN SALAD
    -Salad yang digaramkan sejurus sebelum dihidangkan mempunyai rasa yang rangup.

  8. MENGHILANGKAN BAU BAWANG PADA TANGAN
    -Gosokkan tangan dengan garam yang dicampurkan dengan cuka bagi menghilangkan bau bawang pada tangan.

  9. MENCEGAH WARNA BUAH BERUBAH
    -Buah epal, pir dan kentang yang dimasukkan ke dalam air yang sejuk dan mengandungi sedikit garam dapat mengembalikan warna asal buah selepas dikupas.

  10. MENGATASI MASALAH SUP MASIN
    -Jika sup yang dimasak terlebih garam, masukkan kentang ke dalamnya untuk menyerap rasa masin tersebut.

15 comments:

  1. its an informative entry.. keep up w good work

    ReplyDelete
  2. assalam dik
    info yg bagus...tq share

    ReplyDelete
  3. terima kasih kerana berkongsi info yang baik....

    ReplyDelete
  4. byk tips ni... tqs for sharing..

    ReplyDelete
  5. Tq tq...petua yg sangat bermenafaat....

    ReplyDelete
  6. Ohh~~ , nice tips , kna bgi thu mak saya ni ~~ :P

    ReplyDelete
  7. petua yang bagus ni... thanx 4 sharing ya

    ReplyDelete
  8. Sama2 semua..InsyaAllah,saya akan sentiasa brkongsi tip-tip dan petua-petua yang saya tau dengan anda semua.

    ReplyDelete
  9. sedang cuba nak kurangkan garam dalam masakan :)..

    ReplyDelete
  10. salam, sekiranya tidak menjadi keberatan, dapatlah kiranya dimasukan code html radiokita kedalam blog ini ..
    terima kasih

    http://radiokita-malaysia.blogspot.com

    #Siaran RADIOKITA boleh didengar melalui blog anda apabila siarannya on air.

    ReplyDelete
  11. salam saza.Terima kasih singgah blog atie ya.
    Biasa guna garam tuk basuh sayur-sayuran...

    ReplyDelete
  12. Salam kenal n sis follow saza ye.
    Nice info...tq for sharing.

    ReplyDelete