caranya tumbuk halia sebesar ibu jari dan tabur diatas danging .
Simpan didalam bekas plastik.Kemudian simpan didalam peti sejuk.
2) KELAPA TIDAK MASAM-
kalau tiada peti sejuk,kukus kelapa 10 minit sebelum disimpan
ditempat yang bebas dari habok dan panas melampau.
3)MASAK LEMAK TIDAK PECAH MINYAK-
biarkan senduk besi sentiasa berada didalam periuk sehingga
masakan masak.
4)MELEMBUTKAN DANGING AYAM TUA-
campurkan hirisan betik muda bersama kulitnya.
Biarkan selama 5 minit. Bersihkan ayam dan masaklah seperti biasa.
5)TOMATO TAHAN LEBIH LAMA-
sapukan sedikit minyak masak pada buah tomato.
Simpan didalam bekas tidak bertutup didalam peti ais.
6)HILANGKAN HANYIR IKAN AIR TAWAR-
Rendam ikan didalam air basuhan beras selama
beberapa minit.
7)NASI LEMAK LEBIH SEDAP-
Masukkan satu sudu teh gula bersama 4 sudu minyak
masak kedalam beras dan santan secukupnya.
Bila nasi kering tutup dengan sehelai plastik tahan panas.
Biarkan sehingga masak.
No comments:
Post a Comment