My Followers

Thursday, November 18, 2010

PETUA MASAKAN 2

1)DAGING TETAP SEGAR SEPANJANG MASA-
caranya tumbuk halia sebesar ibu jari dan tabur diatas danging .
Simpan didalam bekas plastik.Kemudian simpan didalam peti sejuk.

2) KELAPA TIDAK MASAM-
kalau tiada peti sejuk,kukus kelapa 10 minit sebelum disimpan 
ditempat yang bebas dari habok dan panas melampau.

3)MASAK LEMAK TIDAK PECAH MINYAK-
biarkan senduk besi sentiasa berada didalam periuk sehingga
masakan masak.

4)MELEMBUTKAN DANGING AYAM TUA-
campurkan hirisan betik muda bersama kulitnya.
Biarkan selama 5 minit. Bersihkan ayam dan masaklah seperti biasa.

5)TOMATO TAHAN LEBIH LAMA-
sapukan sedikit minyak masak pada buah tomato.
Simpan didalam bekas tidak bertutup didalam peti ais.

6)HILANGKAN HANYIR IKAN AIR TAWAR-
Rendam ikan didalam air basuhan beras selama 
beberapa minit.

7)NASI LEMAK LEBIH SEDAP-
Masukkan satu sudu teh gula bersama 4 sudu minyak 
masak kedalam beras dan santan secukupnya.
Bila nasi kering tutup dengan sehelai plastik tahan panas.
Biarkan sehingga masak.

No comments:

Post a Comment