My Followers

Wednesday, November 17, 2010

PETUA MASAKAN 1

1)    KARIPAP LBH RANGUP ;
      Panaskan marjerin yg tlh d sukat brsama 1/2 cawan minyak.Biarkan ia mendidih,barulah di tuangkn dalam                      adunan tepung.

2)    PISANG GORENG RANGUP DAN ENAK
        Campurkan tepung beras dgn sedikit kapur sirih dan sebiji telur itik.

3)    LEMBUTKAN KUIH DONAT
    Semasa mengadun bahan-bahannya seperti marjerin, yis, jangan lupa mencampurkannya dengan 1/2                 cawan susu segar.(bergantung pd kuantiti tepung gandum yg digunakan) 

4)    RANGUPKAN CUCUR
       Masukkan 2 sudu minyak panas ke dalam bancuhan dan kacau bersama cucur udang, bilis, pisang, dll.

5)    MERANGUPKAN JEMPUT-JEMPUT
        Bancuh dgn menggunakan air masak yg disimpan dlm peti ais. Tidak perlu menggunakan serbuk penaik.

6)    MINYAK LEMBUTKAN KUIH APAM
       Masukkan sesudu minyak masak ke dalam adunan kuih apam yg siap dibancuh dan gaul.

2 comments: