1. Makan 1 hidangan ikan dalam 7 hari mampu mengurangkan sebahagian derita
penyakit jantung. Ikan boleh mengurangkan risiko penyakit sebanyak 50%.
2. EPAL (50%). Minum 12
auns jus epal @ makan 2 bij epal sehari. Mampu mengurangkan paras oksida
kolesterol LDL. Epal juga berkesan menghalang serangan angin ahmar akibat
penyakit jantung.
3. WALNUT (45%).
4. MINYAK ZAITUN (40%).
Ia ada 77% lemak tepu yang mampu menurunkan paras kolesterol LDL tanpa
menganggu HDL.
5. KEKACANG (30%).
Menghalang pembekuan darah & meningkatkan fungsi pembuluh darah. Ia sumber
folik yang paling baik.
6. OAT (29%). Penting
untuk kesihatan sistem saraf. Membantu menurunkan tahap kolesterol & menguatkan
sistem imun.
tanx.. info yg menarik n berguna :)
ReplyDeleteMinta izin salin ye
ReplyDelete