My Followers

Monday, November 29, 2010

INFO KESIHATAN

(1  CENDAWAN
- dapat  mengurangkan rasa lapar,menghangatkan
tubuh dan melancarkan aliran darah,membantu proses kawalan
kolestrol dalam hati.
-Mampu mengubati penyakit hepatistis B.
-Cendawan butang pula protinnya dua kali  lebih tinggi
dari asparagus,kubis,kentang dan 4 kali lebih banyak dari tomato
dan lobak merah.
Ia mengandungi vitamin seperti riboflavin,tiamin,biotin dan niasin,
bahan mineral seperti kalium, natrium.
kalsium,majnesium dan zat besi.
-Cendawan membantu proses penghadaman.
-Dapat menyembuhkan  penyakit anemia jika selalu mengamalkannya.
- Ia anti bakteria,anti virus,dapat meningkatkan kekebalan tubuh dan anti
tumor yang menjadi fakto kanser.

Thursday, November 18, 2010

PETUA MASAKAN 2

1)DAGING TETAP SEGAR SEPANJANG MASA-
caranya tumbuk halia sebesar ibu jari dan tabur diatas danging .
Simpan didalam bekas plastik.Kemudian simpan didalam peti sejuk.

2) KELAPA TIDAK MASAM-
kalau tiada peti sejuk,kukus kelapa 10 minit sebelum disimpan 
ditempat yang bebas dari habok dan panas melampau.

3)MASAK LEMAK TIDAK PECAH MINYAK-
biarkan senduk besi sentiasa berada didalam periuk sehingga
masakan masak.

4)MELEMBUTKAN DANGING AYAM TUA-
campurkan hirisan betik muda bersama kulitnya.
Biarkan selama 5 minit. Bersihkan ayam dan masaklah seperti biasa.

5)TOMATO TAHAN LEBIH LAMA-
sapukan sedikit minyak masak pada buah tomato.
Simpan didalam bekas tidak bertutup didalam peti ais.

6)HILANGKAN HANYIR IKAN AIR TAWAR-
Rendam ikan didalam air basuhan beras selama 
beberapa minit.

7)NASI LEMAK LEBIH SEDAP-
Masukkan satu sudu teh gula bersama 4 sudu minyak 
masak kedalam beras dan santan secukupnya.
Bila nasi kering tutup dengan sehelai plastik tahan panas.
Biarkan sehingga masak.

Wednesday, November 17, 2010

PETUA MASAKAN 1

1)    KARIPAP LBH RANGUP ;
      Panaskan marjerin yg tlh d sukat brsama 1/2 cawan minyak.Biarkan ia mendidih,barulah di tuangkn dalam                      adunan tepung.

2)    PISANG GORENG RANGUP DAN ENAK
        Campurkan tepung beras dgn sedikit kapur sirih dan sebiji telur itik.

3)    LEMBUTKAN KUIH DONAT
    Semasa mengadun bahan-bahannya seperti marjerin, yis, jangan lupa mencampurkannya dengan 1/2                 cawan susu segar.(bergantung pd kuantiti tepung gandum yg digunakan) 

4)    RANGUPKAN CUCUR
       Masukkan 2 sudu minyak panas ke dalam bancuhan dan kacau bersama cucur udang, bilis, pisang, dll.

5)    MERANGUPKAN JEMPUT-JEMPUT
        Bancuh dgn menggunakan air masak yg disimpan dlm peti ais. Tidak perlu menggunakan serbuk penaik.

6)    MINYAK LEMBUTKAN KUIH APAM
       Masukkan sesudu minyak masak ke dalam adunan kuih apam yg siap dibancuh dan gaul.

.: salam perkenalan :.

assalamualaikum..saya saza haiza..
saya baru nak berjinak2 dgn blog ni..sila beri tunjuk ajar  ( ^_^ )
saya akan share tentang resepi,tips2 tentang kesihatan dan petua2 apa yang saya tau yup ^ ^.
bye.. assalamualaikum